(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.ladylike.gr)

Οι τοξικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σαν τις «μαύρες τρύπες» ή σαν τα ενεργειακά βαμπίρ, καθώς έχουν τη δύναμη να προκαλούν συναισθηματική και ψυχολογική φθορά στα άτομα που υπάρχουν στη ζωή τους.

Οι τοξικοί άνθρωποι έχουν την τάση να «ρουφούν» όλη σου την ενέργεια στο διάβα τους, να σου αλλοιώνουν τη διάθεση και να σου μετατρέπουν το χαμόγελο σε πικρία και ανησυχία.

Τα βασικά χαρακτηριστικά των τοξικών ανθρώπων

Συνάπτουν σχέσεις προκειμένου να εξυπηρετούνται οι δικοί τους σκοποί και ανάγκες, κερδίζοντας τη συμπόνια και την προσοχή ακόμη και αν χρειάζεται να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους ως θύματα μιας κατάστασης. Αυτό συμβαίνει διότι δεν έχουν καλή αίσθηση του πραγματικού τους εαυτού και εξαιτίας αυτού αδυνατούν και να αναγνωρίσουν ότι παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς, όχι μόνο στους ίδιους αλλά και στους γύρω τους.

Διακατέχονται από έντονη ανασφάλεια και έχουν τεράστια ανάγκη από αναγνώριση και αποδοχή. Δεν διαθέτουν την ικανότητα να κρίνουν αντικειμενικά μία κατάσταση και δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα συναισθήματά τους. Καταφεύγουν συνεχώς σε προβολές των δικών τους συναισθημάτων πάνω στους άλλους. Επιρρίπτουν ευθύνες πάντα στους άλλους, χωρίς να παραδέχονται ή να αναγνωρίζουν τα λάθη τους. Είναι προσωπικότητες θυμωμένες και ενδέχεται να έχουν και κάποιο ιστορικό εγκατάλειψης. Στο προφίλ των τοξικών ανθρώπων, επίσης, κυριαρχεί η αρνητική διάθεση, η δυστυχία, η μιζέρια, η χειριστικότητα, η επικριτικότητα, η ανευθυνότητα, η έλλειψη απολογητικότητας, η εξαπάτηση, η έντονη κριτική και η δραματοποίηση. Συχνά διαβάλλουν, υπονομεύουν του γύρω τους, ενώ προσπαθούν να συνάψουν εξαρτητικές σχέσεις.

 

Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να έχουν τα πάντα κι όμως να μην νιώθουν εσωτερική ικανοποίηση και αυτό να τους οδηγεί να αντλούν ευχαρίστηση καταστρέφοντας την ευτυχία και την ηρεμία των γύρω τους. Κυριεύονται από μία συναισθηματική επιμόλυνση και είναι ικανοί να φτάσουν μέχρι και να μηχανορραφήσουν κάτι ψευδές δημιουργώντας στους άλλους ενοχές και βάζοντάς τους σε σκέψεις για τις πράξεις τους.

Οι τοξικοί άνθρωποι στις σχέσεις

Οι τοξικές σχέσεις είναι δύσκολο να διαλυθούν, παρόλο που σε έναν τρίτο παρατηρητή η πραγματικότητα και καθημερινότητα μιας τέτοιας σχέσης φαντάζει αδιανόητη. Αυτό συμβαίνει, συνήθως, γιατί σε τέτοιου είδους σχέσεις ο ένας παίρνει το ρόλο του θύτη και ο άλλος το ρόλο του θύματος, πιθανότατα, αναπαράγοντας παλαιότερα μοντέλα σχέσης που έχουν βιώσει στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Πώς να το διαχειριστείς

Βάλε όρια. Είναι απαραίτητο να μπουν από σένα, το κυριότερο όμως είναι να τα διατηρήσεις.

Ζήτησε βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Εάν το τοξικό άτομο ανήκει στο οικογενειακό σου περιβάλλο, μην προσπαθήσεις να βοηθήσεις και να το αλλάξεις μόνος σου γιατί ενδέχεται να ματαιωθείς.

Κλείσε τα αυτιά σου στους τοξικούς ανθρώπους.

Μην αφήνεις τα λόγια τους να σε αγγίζουν και να σε μολύνουν.

Μην αλλοιώνεις τον εαυτό σου για κανέναν. Μόνο εσύ μπορείς να προστατέψεις την υγεία σου, ψυχική και σωματική.

Comments are closed.