O συνεδρίες που παρέχονται διαδικτυακά ακολουθούν τις ίδιες αρχές και τους ίδιους κανόνες με εκείνες που πραγματοποιούνται δια ζώσης, δηλαδή που παρέχονται στο γραφείο ενός Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπευτή. 

Η διαδικτυακή διαδικασία καλύπτεται από το απόρρητο, δηλαδή από την αρχή της εχεμύθειας που διέπει το επάγγελμα του Ψυχολόγου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μορφή επικοινωνίας και συνεργασίας με τον Ψυχολόγο, παραμένει εμπιστευτική. Καμία πληροφορία δεν μοιράζεται με τρίτα ή συγγενικά πρόσωπα. Το αίτημα για επίσκεψη στον Ψυχολόγο διατυπώνεται αποκλειστικά από τον άμεσα ενδιαφερόμενο και δεν επιτρέπεται κανενός είδους διαμεσολάβηση από τρίτους ή συγγενείς. Άρση απορρήτου προβλέπεται σε περιπτώσεις που απειλείται η ζωή του θεραπευόμενου ή τρίτων και κατόπιν σχετικής αίτησης από δικαστικές αρχές. 

Οι Online Συνεδρίες είναι συνεδρίες παροχής υπηρεσιών υποστήριξης, συμβουλευτικής, ψυχοθεραπείας, Coaching μέσα από βιντεοκλήσεις μέσω προγραμμάτων που επιτρέπουν την μεταφορά ήχου και εικόνας σε πραγματικό χρόνο, όπως το Skype, Viber, whatsApp, Messenger ή zoom. Ο αναλυόμενος συνεργάζεται κανονικά με τον Ψυχοθεραπευτή του όμοια με μία δια ζώσης συνεδρία. Επεξεργάζεται όσα τον απασχολούν και λαμβάνει την υποστήριξη που χρειάζεται. 

Φυσικά, είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η ποιότητα της επικοινωνίας σε επίπεδο υλικού εξοπλισμού, χώρου, σύνδεσης και η εμπιστευτικότητα. Στην πρώτη συνεδρία αφιερώνεται χρόνος για εξοικείωση με την εφαρμογή. Είναι σημαντικό να έχει προβλεφθεί κατάλληλος χώρος και καλή σύνδεση στο διαδίκτυο ώστε να υπάρξει καλή ροή στην επικοινωνία, καλή οπτική επαφή και προστασία από διασπαστές.

Προτείνεται η χρήση υπολογιστή μπροστά από ένα κάθισμα σε ύψος που επιτρέπει την καλή οπτική επαφή, η χρήση σταθερής σύνδεσης στο διαδίκτυο (router), και ο καθορισμός χώρου και χρόνου ώστε να μην υπάρχουν άλλοι στον ίδιο χώρο. Είναι σημαντική και η χρήση ακουστικών και από τους δύο (Θεραπευτής-αναλυόμενος) προκειμένου να νιώθουν εχεμύθεια και ασφάλεια για τα όσα επρόκειτο να ειπωθούν στη συνεδρία. 

Η χρήση του διαδικτύου επιτρέπει την επικοινωνία με τον Ψυχολόγο υπερβαίνοντας εμπόδια που προκύπτουν από περιορισμούς στην μετακίνηση, την μεγάλη απόσταση, καθώς και το κόστος σε χρόνο. Υπάρχει δηλαδή άμεση σύνδεση με τον Ψυχοθεραπευτή. Τέλος, απαιτείται η ίδια σοβαρότητα που απαιτείται και σε μία δια ζώσης συνεδρία. 

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για κάποιους, η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, κυρίως αυτό παρατηρείται στα άτομα που ζουν σε μικρές κοινωνίες (επαρχίες, νησιά, κωμοπόλεις), και αυτό γιατί νιώθουν πιο ασφαλείς να καταθέσουν προσωπικές τους εμπειρίες σε έναν άγνωστο άτομο, το οποίο δεν επρόκειτο να συναντήσουν τυχαία έξω. 

Επιπροσθέτως, η διαδικτυακή Ψυχοθεραπεία ίσως ταιριάζει σε άτομα, τα οποία έχουν περιορισμένο χρόνο, εξαιτίας του ότι μπορούν να την πραγματοποιήσουν ακόμη και στην εργασία τους, καθώς καλούνται να βρουν μόνο 45 λεπτά διότι γλιτώνουν το χρόνο της μετακίνησης.  

Είναι πολύ ευεργετική για άτομα που είτε σπουδάζουν είτε βρίσκονται στο εξωτερικό και επιθυμούν να πραγματοποιούν συνεδρίες με κάποιον ελληνόφωνα θεραπευτή.  

Η Ψυχοθεραπεία για να είναι αποτελεσματική δεν εξαρτάται τόσο από εξωγενείς παράγοντες όπως (δια ζώσης, διαδικτυακή, πρόσωπο θεραπευτή) αλλά από την πραγματική επιθυμία και αποφασιστικότητα του αναλυόμενου.

Comments are closed.