Ψυχολογική Υποστήριξη παιδιών και εφήβων

Η Ψυχολογική Υποστήριξη που παρέχεται στα παιδιά αλλά και τους εφήβους στηρίζεται σε συνδυαστικά μοντέλα ψυχοθεραπείας ψυχαναλυτικού τύπου, υπαρξιακής ψυχοθεραπείας αλλά και γνωσιακής ψυχοθεραπείας, όταν κρίνεται ωφέλιμο.

Η χρονική διάρκεια της ψυχολογικής υποστήριξης εξαρτάται από τα πιθανά συμπτώματα ή/και τους στόχους που φέρει το κάθε παιδί ή/και ο έφηβος καθώς επίσης και την προσωπική του βούληση.

Στόχος της Ψυχολογικής Υποστήριξης – Ψυχοθεραπείας είναι να παρέχει στα παιδιά και  στους εφήβους τις τεχνικές και τα εργαλεία που χρειάζονται για τη συναισθηματική τους υγεία και ωριμότητα, την απόκτηση δεξιοτήτων καλύτερου ελέγχου της συμπεριφοράς τους και την υιοθέτηση μιας ορθολογικής, έξυπνης, στάσης και σκέψης στην καθημερινή τους ζωή, με απώτερο σκοπό την ισορροπημένη ζωή! 

Η Ψυχολογική Υποστήριξη – Ψυχοθεραπεία μπορεί να λειτουργήσει και προληπτικά συμβάλλοντας ενεργητικά στην ευημερία των παιδιών και των εφήβων. Κατά τη διάρκεια της Ψυχοθεραπείας αντιμετωπίζονται ζητήματα καθημερινής ζωής όπως αποδοχή εαυτού και αυτοπεποίθηση, αναγνώριση ταυτότητας, επικοινωνία, διαπροσωπικές σχέσεις, σεξουαλικές αναζητήσεις, οριοθέτηση, ψυχολογική πειθαρχία και ανθεκτικότητα, μεταβατικές συνθήκες ζωής (π.χ. μετακόμιση, διαζύγιο), πένθος και απώλειες, δυσκολίες προσαρμογής. Οι τεχνικές του Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπευτή διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού/εφήβου. Στις μικρότερες ηλικίες οι συνεδρίες περιέχουν εικαστικά μέσα (ζωγραφική, κατασκευές), ανάγνωση παραμυθιών ή/και εκπαιδευτικών ιστοριών αλλά και πολύ παιχνίδι. 

Υπάρχουν δεδομένα που αποδεικνύουν ότι η Ψυχοθεραπεία βοηθά τα παιδιά και τους εφήβους να διαχειρίζονται με αποτελεσματικό τρόπο δυσκολίες και διαταραχές που σχετίζονται με το στρες και το άγχος, το θυμό, τη ΔΕΠ-Υ (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής ή/και υπερκινητικότητας/παρορμητικότητας), την κατάθλιψη, τους ιδεοψυχαναγκασμούς, την προκλητική συμπεριφορά και την επιθετικότητα, το μετατραυματικό στρες, τις διαταραχές διατροφής, τις πεποιθήσεις που συνδέονται με τη χρήση ουσιών και άλλες αποκλίσεις όπως ο εκφοβισμός και άλλες μορφές βίας, οι δυσκολίες μάθησης, η σχολική υποεπίδοση και αποτυχία, η εφηβική εγκυμοσύνη, ο αυτοτραυματισμός, η αναποφασιστικότητα, το σκασιαρχείο, η χαμηλή αντοχή στην καθημερινή δυσφορία και άλλα ζητήματα.

Οι συνεδρίες Ψυχολογικής Υποστήριξης – Ψυχοθεραπείας παιδιών και εφήβων διαρκούν 45 λεπτά.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;