Τι σημαίνει για κάποιον η λέξη «αυτοπεποίθηση»; Πως θα σκιαγραφούσαμε έναν άνθρωπο με αυτοπεποίθηση; Το να εμπιστεύεται κανείς τον εαυτό του είναι μια ικανότητα επίκτητη, διότι δεν γεννήθηκε ποτέ κανείς, έχοντας αυτοπεποίθηση. Η άνεση και η ασφάλεια που μπορεί να αποπνέει κάποιος αποτελεί ένα ευμετάβλητο χαρακτηριστικό καθώς, μπορεί να θρυμματιστεί ή/και να ξαναποκτηθεί ανά πάσα στιγμή. Το αίσθημα σιγουριάς δεν φαίνεται μέσα από την εικόνα που προβάλει το άτομο-χαρούμενο, με ταπεραμέντο, επιτυχημένο, κοινωνικό-αλλά  από τον τρόπο που έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωή του. Επομένως, αυτοπεποίθηση σημαίνει η ικανότητα κάποιου να μπορεί να πετύχει ο,τι το μυαλό του μπορεί να συλλάβει. Η αυτοπεποίθηση θεωρείται το μέσο για την πραγματοποίηση ονείρων και στόχων, καθώς βοηθάει το άτομο να πιστέψει στο εαυτό του και να δράσει κατάλληλα. Εάν κάποιος, δεν έχει βαθιά την πεποίθηση ότι μπορεί και αξίζει να τα καταφέρει, τότε συχνά ο ίδιος θα οδηγήσει τον εαυτό του στην αποτυχία. Αυτό που πιστεύουμε για τον εαυτό μας, τελικά  το λαμβάνουμε.

 

Αυτοπεποίθηση και ηλικία

Η σιγουριά και η σταθερότητα που εκπέμπει κάποιος δεν συνδέεται πάντα με την ηλικία. Ωστόσο, όσο μεγαλύτερο σε ηλικία είναι ένα άτομο τόσο πιο πολύ αυτοπεποίθηση μπορεί να νιώθει. Ένα άτομο επιβεβαιώνεται, ως προσωπικότητα μέσα από τις συγκυρίες και τις συνθήκες της ζωής. Όσο πιο πολλά έχει κατακτήσει, αντιμετωπίσει και μάθει τόσο πιο στέρεο και ακλόνητο αισθάνεται.

 

Το σώμα προδίδει την μειωμένη αυτοπεποίθηση

Το περπάτημα και η στάση που έχει το σώμα των ανθρώπων χαρακτηρίζει και την εσωτερική τους εικόνα. Οι γυρτοί ώμοι, η καμπούρα και το σκυφτό κεφάλι εκφράζουν την πηγαία ανασφάλεια που διακατέχει το άτομο.  

 

Η αυτοπεποίθηση ως μάσκα ανασφάλειας

Ένα υπερβολικά λεκτικοποιημένο εγκώμιο (είμαι τέλειος, γνωρίζω τα πάντα) με το οποίο “προμοτάρουν” κάποιοι τον εαυτό τους, δεν φανερώνει πάντα αυτοπεποίθηση αλλά μπορεί να χρησιμοποιείται ως ασπίδα κάλυψης των ανασφαλειών τους. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την ανάγκη  να δείχνουν ότι διακρίνονται από έναν δυναμισμό και από ικανότητες, τις οποίες ουσιαστικά δεν έχουν, προκειμένου να γίνουν αρεστοί. Η πραγματική αυτοπεποίθηση όμως δεν είναι πάντα έκδηλη λεκτικά από τα πρόσωπα, τα οποία την κατέχουν, αντιθέτως, διαφαίνεται μέσα από την στάση και τις επιλογές τους. 

 

Η πράξη, η σκέψη και το συναίσθημα δομούν την αυτοπεποίθηση

Η αυτοπεποίθηση επηρεάζεται από τις πράξεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του εκάστοτε ατόμου. Παραδείγματος χάριν, εάν κάποιος νιώθει αμήχανα να προσεγγίσει μια κοπέλα που του αρέσει, δεν την πλησιάζει. Άρα, η πράξη του ενισχύεται όχι μόνο από τη σκέψη του ότι δεν θα κάνει ποτέ σχέση και ότι θα μείνει μόνος του, αλλά και από τα συναισθήματα της ανικανότητας και της δυστυχίας. Πράγματι, ο τρόπος που το άτομο πράττει, σκέφτεται και αισθάνεται αλληλεπιδρούν, είναι μια αλυσιδωτή αντίδραση. Μόνον εάν αλλάξουν τα άτομα τις πράξεις τους, τη σκέψη τους και το συναίσθημά τους, θα καταφέρουν να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της δυστυχίας. Έτσι, εάν το άτομο είχε αυτοπεποίθηση, θα δρούσε διαφορετικά, θα πήγαινε να μιλήσει στην κοπέλα, δεν θα σκέφτονταν αρνητικά ότι θα μείνει μόνος και δεν θα ένιωθε ανασφάλεια ότι είναι ανίκανος.

 

Οι πηγές της αυτοπεποίθησης

Η χαμηλή ή αντίστοιχα η υψηλή αυτοπεποίθηση των ανθρώπων επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Η κουλτούρα, η κοινωνική θέση, η ανατροφή, το οικονομικό περιβάλλον και οι περιστάσεις διαμορφώνουν το «εγώ» των ανθρώπων.

Η  μητρική παρουσία κατέχει σημαίνοντα ρόλο, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι η αγάπη και η τρυφερότητα με την οποία περικλείει η μητέρα το παιδί της, βοηθά να οργανώσει και να δομήσει το εγώ του, με ένα σταθερό τρόπο ώστε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση.

Επιπροσθέτως, μια άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε μαμάδες και στις κόρες τους, έδειξε ότι οι μητέρες που είχαν μεγάλες προσδοκίες για τα παιδιά τους από πολύ μικρή ηλικία και πίστευαν ότι θα είχαν ένα υψηλό επίπεδο μόρφωσης,  κατά την ενηλικίωση τους, η αυτοπεποίθηση και το αίσθημα ελέγχου της ζωής τους ενισχύθηκε..

Τα δυσχερή παιδικά χρόνια μπορεί όντος να επέδρασαν στον σχηματισμό μιας άσχημης εικόνας εαυτού, χωρίς αυτοπεποίθηση. Η λεκτική κακοποίηση καθώς και η έντονη αρνητική κριτική τόσο των οικείων όσο και των άγνωστων προσώπων έχει την δυναμική να αλλοιώσει την πεποίθηση ενός ατόμου για τον εαυτό του.

 

Πώς να αποκτήσω αυτοπεποίθηση;

Η διαδικασία αλλαγής της αυτοεικόνας απαιτεί χρόνο και κόπο. Οι παγιωμένες απόψεις για την προσωπικότητά μας δεν μετασχηματίζονται εν μια νυχτί. Θα αναφερθούν κάποιοι βοηθητικοί και απλοί τρόποι, πέρα από την θεραπευτική ανάλυση του εαυτού.

–  Σημείωσε σε ένα χαρτί σε ποιους τομείς θα ήθελες να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση και ποια στοιχεία του χαρακτήρα σου πιστεύεις ότι σου την στερούν.

–  Αξιολόγησε τον εαυτό σου σε όλα τα επίπεδα, στην υγεία σου, στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική σου ζωή, στην οικογενειακή και οικονομική σου κατάσταση.

–  Γράψε σε δύο στήλες τα θετικά και τα αρνητικά που συμβαίνουν στη ζωή σου.

–  Δημιουργήστε ένα όραμα. Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση έχουν πάντα στόχους και ένα τελικό προορισμό.

–  Επιβράβευσε τον εαυτό σου για όλα όσα έχει καταφέρει, καθώς και για τις αρετές του. Μην ξεχνάς πως όλοι οι άνθρωποι έχουν προτερήματα.

–  Τροποποίησε τις στοιχειωμένες σκέψεις. Αντικατέστησε τα αρνητικά σχόλια που κάνεις για τον εαυτό σου με θετικά.    

–  Μην περιμένεις να υλοποιηθούν τα όνειρα σου ως διά μαγείας, αλλά σκέψου εσύ τον τρόπο για να τα πετύχεις.

–  Προσπάθησε να ερμηνεύεις τα πάντα προσδίδοντας στον εαυτό σου ένα θετικό πρόσημο.

–  Επεξεργάσου και κατέγραψε ποια είναι τα εμπόδια που δεν σε αφήνουν να δώσεις στον εαυτό σου αυτό που του αξίζει.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κάθε άνθρωπος, ανάλογα με το ημισφαίριο του εγκεφάλου του που είναι πιο ισχυρό, το δεξί ή το αριστερό, επιλέγει να εκφραστεί με διαφορετικούς τρόπους. Δηλαδή, όσοι έχουν ισχυρότερο αριστερό ημισφαίριο, τους βοηθά περισσότερο να γράφουν, ενώ όσοι έχουν ισχυρότερο το δεξί είναι πιο εποικοδομητικό να ζωγραφίσουν. Οπότε εφαρμόστε και τους δύο τρόπους, ζωγραφίστε ή γράψτε μια επιθυμία σας για να δείτε ποιος σας ταιριάζει καλύτερα.

Η απόκτηση μιας σίγουρης εικόνας εαυτού είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη ζωή. Να θυμάστε πως τα ηνία της ζωής σας, τα κρατάτε εσείς. Κλείνοντας θα στηριχτώ στην παροιμία: «κάθε άνθρωπος είναι ο αρχιτέκτονας του πεπρωμένου του». Η ζωή έχει δύο όψεις μια αισιόδοξη, το κυνήγι προς την ευτυχία και μια απαισιόδοξη, η συνεχής μεμψιμοιρία, σε ποια πλευρά θα ανήκετε, μόνο εσείς έχετε τη επιλογή να ορίσετε.  

Comments are closed.